Publicerad av Sven-Erik Svensson den 27 Jan 2022
Samhällsbyggnadschef Kristofer Johansson, med ett hjärta som tickar för Örkelljunga, berättar om utmaningar och möjligheter för Örkelljunga kommun.
 
Kristofer är uppväxt i Sönder Össjö utanför Skånes Fagerhult men bor i dag i Trulsabygget.
Han började sitt yrkesverksamma liv på Åsljungapallen därefter följde anställningar i Örkelljunga kommun och därefter Laholms kommun. Han saknade Örkelljunga kommun och återvände hit 2021 som samhällsbyggnadschef.
 
Samhällsbyggnadsförvaltningen i Örkelljunga indelas i planavdelningen, GIS-verksamheten, bygglovsavdelningen, gata/park och lokalvård.
 
Kristofer berättar om aktuella verksamheter och projekt som pågår inom kommunen.
 
-Inom förvaltningen pågår arbetet med kommunens översiktsplan. Den beräknas vara
klar om cirka 2,5 år. Planen, som bl a illustrerar hur mark och vatten är tänkt att användas, skall genomsyra verksamheten i vår kommun och den bör man bör känna till.
 
- Nya riktlinjer för bostadsförsörjningen i kommunen antogs i december 2021. Här beräknar man att 700 – 1275 nya bostäder skall uppföras till 2040.
 
-Genom utveckling av östra delen av Ejdern skall en ny stadsdel kallad Origo skapas; ett centrum i Örkelljunga med närhet till samhällsservice och med bostäder med sex till åtta våningar och verksamheter i bottenplan. Planprogram för området kommer att läggas ut för samråd i vår.
 
- Arbetet med planprogram för området kring Bruksvägen benämnt Hjelmsjöro pågår. Här kommer att skapas utomordentligt goda förutsättningar för ett gott och varierat boende med närhet till natur och centrum. Här ges även förutsättningar för att bygga förskola.
 
-Digitaliseringen på förvaltningen utvecklas, vilket underlättar arbetet på kommunen och som även skapar ökad lättillgänglighet för allmänheten. Alla detaljplaner kommer på sikt att digitaliseras. Detta kommer även att underlätta bygglovsprocessen.
 
-Naturvårdsprogrammet är digitaliserat och via QR-kod kan man ta sig in i programmet och exempelvis via mobiltelefon lokalisera och identifiera den natur och det område man för tillfället befinner sig i.
 
-På kommunens hemsida finns en extern/publik kartportal med en rad upplysningar om vägarbeten, vinterväghållning m m.
 
-Kulturmiljöinventering skall utföras under 2022. Här skall redovisas kulturhistoriskt intressanta byggnader. Inventeringen kommer till nytta vid kommande plan- och bygglovshantering.
 
-Markanvisningstävling pågår för Lycksta Äng i syfte att åstadkomma ett trygghetsboende. Nio förslag har kommit in och fyra av dem detaljstuderas för närvarande, nämligen Gösta Bengtsson, Hamiltone,  Svedulf och Nygård Fastigheter.
 
Ledord för det kommunala ansvaret kan uttryckas så här: på rätt sätt, på rätt plats, på rätt tid och på rätt nivå. Som exempel på där kommunens ansvar måste ifrågasättas är det stora antal kostsamma gatubelysningsstolpar som är belägna utmed vägar som inte kommunen har ansvar för. I många fall fyller denna belysning knappast någon funktion.
 
Sedan ett och ett halvt utgör NSVA en trygghet och är värdefullt för kommunen vad gäller vattenförsörjning och avlopp. Kommunen är för liten för att i egen regi klara av att driva hithörande frågor och bemästra de utmaningar som ligger framför oss. För att få kostnadstäckning för verksamheten har VA-avgiften, som omfattar renvatten, spillvatten och dag- och dräneringsvatten, för en ordinär villa höjts med cirka 120:-/mån.
Utredning kommer att genomföras rörande reningsverkets status och hur denna verksamhet i framtiden skall bedrivas.
 
Sven-Erik