Publicerad av Sven-Erik Svensson den 08 May 2023
Bianca Tschander berättar för oss om vikten av att vårda våra fötter.
Bianca Tschander, som är diplomerad medicinsk fotterapeut, har gjort sin utbildning på Fotakademin Syd i Kristianstad, och har därigenom en utbildning som de flesta fotvårdare saknar. Hon har sin mottagning på Ängelholmsvägen, nära apoteket, i Örkelljunga.
Bianca konstaterar inledningsvis att vårt hår ursprungligen hade funktionen att skydda mot uv-strålningen från solen. Håret har emellertid fått stor estetisk betydelse, vilket medför att vi överlag lägger mycket tid på våra frisyrer. Fötterna har emellertid en betydligt viktigare funktion än håret, men får dessvärre mindre uppmärksamhet. Väger man 80 kg belastas -  när man springer -  foten med cirka 240 kg medan för en höjdhoppare är belastningen vid ansatsen hela 640 kg. Foten har vidare en komplicerad konstruktion med 26 ben, 20 muskler 33 leder och hela 106 ledband.
Varannan person har på något sätt problem med sina fötter. Det är viktigt att träna fötterna t ex genom att plocka upp en handduk från golvet med tårna eller att vinkla ut stortån från foten. Man skall vidare tvätta fötterna ordentligt vid duschning, inte minst mellan tårna där man också måste torka av ordentligt.
Missköter man fötterna kan man lätt få fotsvamp som kan övergå till besvärande nagelsvamp.
Det är särskilt viktigt att sköta fotvården om man lider av diabetes II bl a eftersom man får nedsatt känsel i fötterna och därigenom inte uppmärksammar skador i tid som i sin tur kan leda till infektioner.
Bianca rekommenderar att men redan i tidig ålder använder stödstrumpor vilket förbättrar  blodcirkulationen i benen.
Man kan enkelt själv vårda sina fötter genom ett fotbad bestående av ljummet vatten, citron och salt och därefter torka och smörja fötterna - men kasta bort fotfilen som enbart är till skada för fötterna. Detta fick bli den slutliga uppmaningen till oss som lyssnat till ett intressant föredrag och vi tackar Bianca med en varm applåd.
 
Sven-Erik