Publicerad av Ingrid Sandström den 25 Oct 2023
Andreas Paulsson är fotografen som är uppväxt i Örkelljunga. Han har jobbat som fotograf i 15 år, men har haft ett eget projekt i 10 år. Ett projekt om vad kroppen kan berätta om en person. Vilka är vi utan kläder eller symboler. Man kan visa vem man är genom smink, frisyr, kläder etc. Våra kläder kan symbolisera en tillhörighet. Har vi alltid de kläderna på som visar vem vi är? Har vi andra kläder i ett annat sammanhang?
När vågar vi vara nakna inför andra? I tex bastu och badhus känns det kanske naturligt men på andra ställen känns det fel.
Vad är naket? Andreas tycker att en kropp utan kläder inte är naken, men om personen öppnar upp sig det är då det kan bli naket.
Andreas har fotograferat ett 50-tal personer. Varje modell medverkar med en bild där personen är fullt på klädd i kläder som visar något om personen och på den andra bilden är personen naken. Till varje bild är där en text från modellens tankar. Personerna fick själv välja hur de ville bli porträtterade. En del ville inte vara fullt ut nakna utan då doldes tex ansiktet.
Andreas gör noggranna intervjuer för att det ska bli så naturligt som möjligt.  Vem är egentligen personen som står framför Andreas kamera?
Andreas har gett ut en bok med porträtten.  Projektet ska fortgå. Kanske tills 100 personer har intervjuats och fotograferats.
 
Andreas har på samma tema även en populär utställning som visas på olika platser. Bl.a har den varit på Stadsbiblioteket i Malmö Där blev en av bilderna vandaliserade för att ”skydda” barn från nakenhet. Men det blev stor publicitet och effekten den motsatta. Det skapade ännu mer intresse. Många skolor använder sig utav utställningen idag.
 
Efter ett flertal frågor fick Andreas en varm applåd för hans intressanta föredrag.
 
Nästa vecka är det egoföredrag av vår medlem Peter Klässman.
Välkomna!
//Ingrid Sandström