Publicerad av Gösta Imberg den 02 Oct 2023
Möt Christina Hartzell som är bankdirektör för Sparbanken Boken i Hishult och Skånes Fagerhult. I en tid då banker generellt minskar ner på öppettider, kontakthantering, mänsklig service och kontor gör Christina det motsatta.
Christina Hartzell, chef på Sparbanken Boken, som kan kallas bankdirektören som går mot strömmen, informerar om aktuellt från Sparbanken Boken. Hon inleder med att citera den gamla sanningen: ”Det är bara döda fiskar som följer med strömmen”. (Jfr Louise Hoffsten, Mello 2013). Christina har arbetat ungefär 40 år i bankvärlden, varav 13 1/2 år på Sparbanken Boken, och nu vill hon ”simma motströms”, bl a genom att öppna ett lokalkontor i Örkelljunga.
Sparbanken Boken har sina rötter i de båda sparbankerna Hishult (grundad 1884) och Skånes Fagerhult (grundad 1904). År 2006 gick dessa båda banker samman under namnet Sparbanken Boken. Namnet ger associationer till den gamla loggan (sparbankseken) men vill framför allt påminna om bygdens bokskogar. I mitten av 1950-talet var antalet sparbanker som störst, över 500, för att nu vara nere i 58, av vilka Boken är den 5:e minsta i landet. Christina påminner om att Swedbank är en samarbetspartner till Boken, dock inte ägare. Banken är snarast en ekonomisk förening, som bara finns till för sina kunder och för bygden.
I början på det nya året kommer ett lokalkontor att öppnas i Örkelljunga, på adressen Storg 5. Banklokalen, som nu håller på att iordningställas, kommer att vara i den delen av David-Nils-huset, där på senare tid funnits en affär Lilla Paris. Banken ska vara öppen några dagar i veckan, en av dagarna också kvällstid. Det blir ingen kontanthantering och inga bankfack; den som vill ha de tjänsterna får vända sig till kontoret i Fagerhult.
Banken vill också gå emot strömmen genom att utveckla personliga möten med kunderna. Många personer i samhället riskerar att hamna i ett ”digitalt utanförskap” och banken vill motverka detta, t ex genom det man kallar ”teknikfika”, då man vid en kopp kaffe kan få hjälp med att utföra sina personliga bankärenden.
Christina påminner om, att till målet att hålla bygden levande hör också att banken delar ut mycket pengar till föreningar, vilka kan ansöka om bidrag till sin verksamhet. Sista ansökningsdag är 31/10, uppgift från hemsidan.
Mötet avslutas med frågor till föredragshållaren, till sist varma applåder. Presidenten påminner om att till nästa klubbmöte kommer Distriktsguvernören Magnus Uvenfeldt (Halmstad) och Assisterande DG Elisabeth Kullenberg (Ängelholm).
 
Vid pennan, Gösta